Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή.

Βίκτωρ Ουγκώ, 1802 -1885 – Γάλλος συγγραφέας

To 30o Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά είναι ένα από τα στοργικότερα σχολεία της περιοχής του Πειραιά. Εγκαινιάστηκε το 1922, μια χρονιά ορόσημο για τον ελληνισμό. Δέχτηκε στην αγκαλιά του όχι μόνο τα παιδιά της γειτονιάς αλλά και ξεριζωμένες από τον τόπο τους παιδικές ψυχές που αναζητούσαν ελπίδα και θαλπωρή.

Από το 1922 έως το 1930 δεχόταν μόνο μαθήτριες και ήταν γνωστό με το όνομα 15ο Σχολείο Θηλέων. Μετατράπηκε σε μεικτό εκπαιδευτικό φορέα με τέσσερις τάξεις το έτος 1931 με τίτλο 33ο Μεικτό Τετρατάξιο Σχολείο Πειραιά και κράτησε αυτή την ιδιότητα ως τα τέλη του 1938. Την επόμενη χρονικά και έως το 1954 μετονομάστηκε σε 8ο Δημοτικό Πειραιά. Το 1955 για πρώτη φορά του δόθηκε η ονομασία 30o Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, ωστόσο δεν έμελλε να την κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από το 1955 και έως το 1961 το σχολείο άλλαξε εντελώς φυσιογνωμία. Η ημερήσια δράση του σταμάτησε και μετασχηματίστηκε σε νυχτερινό εκπαιδευτικό ίδρυμα γνωστό ως 10ο νυχτερινό.Το 1965 έλαβε για δεύτερη φορά τη σημερινή του ονομασία με την οποία είναι γνωστό στον κόσμο. Το σχολείο στεγάζεται σε δύο κτήρια επί της οδού Καπετάν Γέρμα. Το κτήριο που καλύπτει η μεγάλη κεντρική είσοδος είναι το οίκημα στο οποίο στεγάστηκε παλιά το ιδιωτικό σχολείο “Μαντουβάλου”, ένα σχολείο καινοτόμο για την εποχή του, αφού ανέπτυξε προγράμματα εθελοντισμού με τη μορφή pro bono . Μια γνωστή τέτοιου είδους δράση είναι η κατασκευή των παραθύρων του συγκεκριμένου κτιρίου που απεικονίζονται στην φωτογραφία στην κορυφή της συγκεκριμένης σελίδας.

Εδώ και πολλές δεκαετίες το 30 Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πειραια παρέχει ουσιαστική και ποιοτική εκπαίδευση με γνώμονα τις παιδαγωγικές αρχές, την ψυχική υγεία , τον πολιτισμό και την τέχνη. Στην προοπτική αυτή το σχολείο στοχεύει αφενός στην καλλιέργεια γνωστικών ικανοτήτων και τρόπων μάθησης, αφετέρου να εμφυσήσει στους μαθητές της πρώτης βαθμίδας πολιτιστική παιδεία, που αποσκοπεί στην ολόπλευρη πνευματική, ψυχική και σωματική ανάπτυξη των μαθητών. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει τον ρόλο των γονέων στην αγωγή του παιδιού και επιζητά τη μέγιστη συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας. Ως Δημοκρατικό Σχολείο παρέχει στους μαθητές ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις, μέσα σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον που εναρμονίζεται πλήρως με τις επιταγές της Ε.Ε.